Senke nad Balkanom S02E01 (2017)

Senke nad Balkanom S02E01 Další název

Black Sun 2/1

Uložil
Selma55
8
Dát hlas překladateli Dát hlas uloženo: 24.2.2021 rok: 2017
StaženoTento měsíc: 0 Celkem: 31 Naposledy: 10.12.2023
Další infoPočet CD: 1Velikost: 719 607 305 B typ titulků: srt FPS: 30
Verze pro Senke.Nad.Balkanom.S02E01.WEB.h264-RBB Další verze
Náhled zobrazit náhled
Poznámka
Nesouhlasíme s umísťováním našich titulků na jiné servery a se zásahy do nich, včetně přečasů za účelem nahrání na tento, nebo jiný server jako nové verze včetně vkládání do obrazu.

Vlastní titulky z odposlechu ze srbského originálu.
Za přečasování na verzi WEB.h264-RBB děkuji kvakkv.

Vysvětlivky a zajímavosti:
17.12. 1933 – úvodní scéna prvního dílu druhé řady seriálu - pokus o atentát na krále Alexandra I. (Karadjordjeviće). Král spolu s manželkou odcestoval do Záhřebu na oslavu svých narozenin. Ante Pavlelić, který se v tu dobu skrýval v Itálii, vyslal dvojici vyškolených teroristů – Petara Oreba a Ivana Herničića, zabít krále vhozením bomby na jeho automobil. O účasti VMRO (na atentátu se měl podílet dle tohoto dílu i Hadži Arsov) neexistují žádné důkazy. Má se za to, že za tímto činem stálo pouze ustašovské hnutí.
Období vlády Alexandra I. (Karadjordjeviće), vládl od roku 1921 do své smrti v roce 1934 je nazýváno obdobím královské diktatury. Na srbské pravoslavné Vánoce dne 6. ledna 1929 se občané dozvěděli, že král nastolil režim osobní moci. Král dekrety zrušil ústavu, rozpustil parlament a místní samosprávné instituce, výrazně omezil tiskovou svobodu, zřídil soud na ochranu státu. Jmenoval novou vládu. Kabinetu předsedal jeho důvěrník generál Petar Živković. Jedním z cílů režimu osobní moci bylo definitivně zabezpečit jugoslávský trůn pro rod Karadjordjevićů. Král si přisvojil veškerou zákonodárnou a exekutivní moc, za její výkon nebyl nikomu odpovědný. Dalším ze stěžejních úkolů bylo prolomení etnických bariér dělících obyvatelstvo Království Srbů, Chorvatů a Slovinců zformováním jugoslávského národa. Režim zakázal používat symboly jednotlivých „plemen“, především slovinské, chorvatské ale i srbské znaky, vlajky a symboly. Název státu byl změněn na „Království Jugoslávie“. Odpovědí na nastolení diktatury byla i emigrace předáků chorvatské pravice včetně Ante Paveliće. Král Alexandar I. byl důsledným zastáncem profrancouzské orientace.
První díl druhé řady začíná pohřbem dědečka inspektora Stanka - Luky Pletikosiće. Herec Marko Nikolić zemřel po dlouhé, těžké nemoci 2. ledna 2019 ve věku 73 let. Úmrtí s pohřbem v seriálu nijak nesouvisí, pohřeb byl součástí scénáře ještě za života Marka Nikoliće.
Boza – je fermentovaný nápoj vyráběný z různých obilovin, v Srbsku nejčastěji z kukuřice. Jeho výrobce se nazývá „bozadžija“. K boze se vztahuje pořekadlo „bistar kao boza“, jeho ekvivalentem je české „má v hlavě otruby“.



Žrnov, též Žrnovan byl středověký hrad/pevnost, který se nacházel na nejvyšším vrcholu Avaly jižně od Bělehradu v Srbsku. Hrad vznikl na místě původního římského opevnění, rozšířen byl během existence středověkého srbského státu a dále rozvíjen během existence Osmanské říše. Jeho pozůstatky byly zničeny v 30. letech 20. století. Památník neznámého vojína je dílem akademického sochaře Ivana Meštroviće. Dokončen byl v roce 1938 a vznikl podle anglického a francouzského vzoru, jako tomu byl v řadě jiných zemí Dohody.
Výstavbu památníku neznámého vojína na Avale inicioval tehdejší král Aleksandar I. Karađorđević jako symbol uctění obětí balkánských válek a první světové války.

Ante Godina byl po Ante Pavelićovi a Eugenu „Dido“ Kvaternikovi třetím mužem ustašovského hnutí. Godinovu pozici v hnutí upevňovala skutečnost, že spolupracoval přímo s Al Caponem. Kromě společných obchodních zájmů je sbližovala skutečnost, že jejich matky pocházely z Rijeky.

Arno Breker byl německý sochař a architekt. Nejvíce proslul obřími sochami čistokrevných árijců, tak jak si je představoval Hitler.
Pištolj Mala byla jedna z nejznámějších osad v Bělehradě, osídlená chudinou. Výraz „Mala“ pochází z arabštiny, objevuje se však v mnoha dalších jazycích, a znamená čtvrť, ulici nebo osadu. Chudí obyvatelé údajně zabírali půdu „na pištolj“ – bezplatně. Nyní se v těchto místech nachází jedna z nejhonosnějších bělěhradských čtvrtí – Dorčol.
Informace z otevřených zdrojů
Dějiny Srbska, Jan Pelikán a kol.
Dějiny Jihoslovanských zemí, Miroslav Šesták, Miroslav Tejchman a kol.
IMDB.com

Titulky Senke nad Balkanom S02E01 ke stažení

Senke nad Balkanom S02E01
719 607 305 B
Stáhnout v ZIP Senke nad Balkanom S02E01
Seznam ostatních dílů TV seriálu Senke nad Balkanom (sezóna 2)
Stáhnout všechny epizody najednou z prémiového serveru

Historie Senke nad Balkanom S02E01

Zatím žádná historie ani nové verze těchto titulků

RECENZE Senke nad Balkanom S02E01

Čekáme na váš vzkaz či komentář, který může být první...

Příspěvek:
Můžete připojit přílohu do velikosti 1 MB




 


Zavřít reklamu